Este despre CUM spui? Atelier de paraverbal
Inainte de o discutie sau un discurs, ne concentram si ne pregatim CE-ul. Si bine facem. Sa stii ce spui si ce vrei este esential. Insa nu si determinant.
Pentru ca intervine CUM-ul. Mesajul are caile lui personale de a pleca de la tine dar aceste modalitati pot fi controlate. Vrei sa transmiti siguranta/autoritate? Acum, ne concentram atentia pe paraverbal.
Vocea este instrumentul nostru vocal: poate determina incredere/incantare/entuziasm. Sau dimpotriva. Exista voci vesele, colorate, plictisioare, linistitoare, carismatice. Cum si de ce? Vocea iti reflecta personalitatea si caracterul. Este un fel de amprenta. Mesajul poarta in el intentia si capata valente diferite in functie de cadenta cuvintelor, volumul, tonul, ritmul, accentele si pauzele/linistea chiar dintr-o discutie/discurs.
Accentul pe un anumit cuvant poate schimba sensul unei intregi frazei. Pauza e ca o virgula. Linistea adauga suspans. Ritmul este diferit pentru ca ideile si emotiile se schimba in discurs, nu-i asa?
Daca cuvintele nu se potrivesc cu tonul, oamenii cred tonul. Sunt afectati de ton in mod primar. Ascultam cuvintele, reactionam la ton.
Orice vrei si simti in corp, se ‘’vede’’ in voce. Statutul si autoritata pe care o ai (sau pe care vrei sa o ai) se transmite fara greseala. Discutam si exersam arhetipuri ale sigurantei: limbaj si atitudine. Kitul paraverbal, pe care vi-l propunem, contine instrumente de transmitere controlata a mesajelor tale.